روش انتخاب مقاومت الکتریکی مناسب
نوشته شده توسط نسرین میرزایی
1403/03/16
بازدید 183

روش انتخاب مقاومت الکتریکی مناسب

در این مقاله از فروشگاه قطعات الکترونیک پیکو قصد داریم شمارا در انتخاب مقاومت مناسب با کارتون راهنمایی کنیم همینطور اگر قصد دارید با سنسور و نحوه ی کارکرد آن آشنا شوید به مقاله ی قبلی مراجعه کنید.

روش انتخاب مقاومت الکتریکی مناسب

مقاومت نوعی ویژگی در فلزات و اجسام رسانا است و به محض عبور جریان از آنها مشخص می‌شود. میزان مقاومت در هر فلز با یکدیگر متفاوت است و به مواردی از جمله جنس، مدل و ظاهر فلزات بستگی دارد. امروزه، این مفهوم در علوم فیزیک و شیمی مورد توجه قرار گرفته است و می‌تواند به صورت مستقیم بر فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی اثر بگذارد. این ویژگی در صنایع مختلفی به کار می‌رود و برای تقویت و ارتقا آن صنعت استفاده می‌شود. صنعت الکترونیک یکی از صنایع بسیار مهمی است که به طور خاص بر اساس اصل مقاومت الکتریکی کار می‌کند و تمامی فرآیندهایی که در درون این صنعت رشد می‌کنند، باید از این نظر مورد بررسی قرار گیرند. مدارهای الکتریکی که این روزها در وسایل اطرافمان مشاهده می‌کنیم، همگی به مفهوم مقاومت الکتریکی وابسته هستند. با توجه به تمامی این موارد، روش انتخاب مقاومت الکتریکی مناسب اهمیت زیادی دارد. 

 معرفی مقاومت،نماد مداری و واحد مقاومت

مقاومت الکتریکی شرایطی است که در زمان عبور جریان الکتریکی از یک ماده یا عنصر رسانا ایجاد می‌شود. واحد سنجش مقاومت اهم است. با توجه به این مسئله، روش انتخاب مقاومت الکتریکی مناسب باید بر همین اصول صورت گیرد. کاربردهای مقاومت الکتریکی بسیار گسترده است و در زمینه‌های مختلفی از جمله صنایع الکترونیک و مخابرات استفاده می‌شود. مقاومت الکتریکی می‌تواند به طور مستقیم توانایی هدایت جریان الکتریکی در مدارها و سیستم‌های الکتریکی را تحت کنترل قرار دهد. 

آشنایی با انواع مقاومت

مقاومت‌های الکتریکی، بر اساس ساختار و خواص خود، برای مصارف مختلفی طراحی شده‌اند. در زیر به برخی از انواع مقاومت‌های الکتریکی پرکاربرد اشاره می‌کنیم:

  • مقاومت ثابت: مقاومت ثابت یک نوع مقاومت الکتریکی است که مقدار آن ثابت است و تغییر نمی‌کند. این نوع مقاومت‌ها برای تقسیم ولتاژ، محدود کردن جریان، و کنترل توان استفاده می‌شوند.
  •  مقاومت ورودی متغیر: مقاومت ورودی متغیر یا پتانسیومترها مقاومتی هستند که مقدار آنها قابل تنظیم است. با تغییر موقعیت پتانسیومتر، مقدار مقاومت نیز تغییر می‌کند.
  • مقاومت‌های NTC و PTC:  مقاومت‌های NTC و PTC مقاومتی هستند که مقدار آن‌ها به تغییر دما وابسته است. مقاومت NTC با افزایش دما کاهش می‌یابد در حالی که مقاومت PTC با افزایش دما  افزایش می‌یابد.
  •  مقاومت ویژه: این نوع مقاومت‌ها دارای ویژگی‌های خاصی هستند که برای کاربردهای خاص مانند دامپرها، مقاومت‌های شبه‌متغیر، و سایر کاربردهای خاص طراحی شده‌اند.
  • مقاومت گرما: این نوع مقاومت‌ها برای تبدیل انرژی الکتریکی به گرما استفاده می‌شوند. برای این کار از موادی مانند نیکروم یا کرم آلیاژ استفاده می‌شود.
  • مقاومت سطحی: این مقاومت‌ها برای استفاده در مدارهای سطحی SMD طراحی شده‌اند و دارای ابعاد کوچکی هستند که امکان نصب آسان آن‌ها بر روی برد PCB را فراهم می‌کند.

Image

کاربرد مقاومت چیست؟

روش انتخاب مقاومت الکتریکی مناسب بسیار مهم است و این روزها مورد توجه قرار گرفته است. برخی از کاربردهای مهم مقاومت الکتریکی به شرح زیر هستند:

  • محافظت در مدارهای الکتریکی: مقاومت‌ برای محافظت از قسمت‌های مختلف مدارها در برابر جریان‌های زیاد به کار می‌رود، به عنوان مثال در مقاومت‌های فوق‌حرارتی برای حفاظت از مدارها در برابر افزایش غیرمنتظره دما، از این مشخصه استفاده می‌شود.
  • تقسیم ولتاژ: مقاومت‌ها برای تقسیم ولتاژ در مدارهای الکتریکی استفاده می‌شوند.
  •  تنظیم جریان الکتریکی: مقاومت‌ها برای تنظیم جریان الکتریکی، به ویژه در منابع تغذیه و مدارهای قدرت، در سیستم‌های الکتریکی استفاده می‌شوند.
  • تشخیص لغزش و حساسیت: مقاومت‌ها برای تشخیص تغییرات جریان و ولتاژ به عنوان سنسورها و دتکتورها استفاده می‌شوند.
  • کنترل دما: مقاومت‌ها برای کنترل دمای یک سیستم یا دستگاه در محدوده خاصی استفاده می‌شوند.
  •  تقویت و فیلترهای سیگنال:  مقاومت‌ها برای استفاده در تجهیزات تقویت و فیلتر سیگنال‌های الکتریکی نیز کاربرد دارند.

مقاومت‌ها به عنوان یکی از عناصر اصلی در مدارهای الکتریکی به کار می‌روند و نقش مهمی در کنترل و مدیریت جریان الکتریکی و ولتاژ دارند و از اهمیت بالایی در طراحی و عملکرد این سیستم‌ها برخوردار هستند.

آموزش محاسبه کد رنگی مقاومت

در ادامه بررسی روش انتخاب مقاومت الکتریکی مناسب، باید به آموزش محاسبه کد رنگی مقاومت توجه داشته باشید. برای محاسبه این کد رنگی نیاز به دقت و تخصص زیادی است. مقاومت‌ها عموما دارای 4 خط رنگی هستند که هر کدام نشان دهنده مقدار مقاومت در یک رقم اعشاری هستند. برای اینکار، باید اعداد رنگ‌ها را از روی چارت  به ترتیب بخوانید و از سمت چپ به راست بنویسید. 

همانطور که متوجه شده‌اید مقاومت الکتریکی مفهوم بسیار گسترده‌ای است که به زبان ساده به ایجاد شرایطی در زمان عبور جریان الکتریکی از یک ماده رسانا اشاره دارد. جنس و نوع فلز می‌تواند میزان مقاومت فلز را مشخص کند. بهتر است بدانید که این ویژگی در موارد مختلفی کاربرد دارد و توانسته است صنایع مختلف را تحت تاثیر قرار دهد. امروزه، صنایع الکترونیک و مخابرات برای انجام بسیاری از کارهای خود به این مشخصه وابسته هستند. 

 

نوشتن یک نظر

این فرم نام، ایمیل، آدرس IP و محتوای شما را جمع‌آوری می‌کند تا بتوانیم نظرات درج شده در وب‌سایت را پیگیری کنیم. برای اطلاعات بیشتر خط‌مشی رازداری و شرایط استفاده< /a> که در آن اطلاعات بیشتری در مورد مکان، چگونگی و چرایی ذخیره داده های شما دریافت خواهید کرد.
افزودن نظر
  • بازگشت به بالای سایت