نوشته شده توسط
نسرین میرزایی
بعد از اختراع باتری، تامین انرژی مورد نیاز وسایل مختلف نسبت به گذشته بسیار ساده تر شده و امروزه در بسیاری از دستگاه های قابلحمل شاهد استفاده از انواع مختلفی از باتری ها هستیم. باتری ها دارای انواع مختلفی می باشند که هر یک از آنها برای استفاده در وسایل به خصوصی طراحی و تولید شده اند. در واقع باتری ها را می توان به یک نیروگاه کوچک تشبیه کرد که کار تامین انرژی دستگاه های مختلف به وسیله آن ها به سادگی انجام می شود. ایده اولیه ساخت باتری از سال 1800 میلادی شروع شده و با گذشت زمان ساخت باتری ها با پشت سر گذاشتن تغییر و تحولات بسیاری به حالت الآن رسید. این مقاله یک راهنما برای خرید انواع باتری های شارژی و غیر شارژی است. پس اگر قصد خرید باتری را دارید، تا انتهای این مقاله با پیکوالکترونیک همراه ما باشید. برای انتخاب و خریداری انواع باتری قلمی و نیم قلمی ، باتری لیتیوم پلیمر، باتری خشک و... مناسب توجه به انواع جنس باتری مهم است. در ادامه این مطلب از پیکوالکترونیک معرفی کامل و راهنمای انتخاب انواع باتری ها آورده شده است.
تفاوت باتری ها
معیارهای مختلفی برای دسته بندی باتری ها وجود دارد که تفاوت باتری ها را مشخص میکند. تمام باتری ها به دو گروه عمده تقسیم میشوند:
باتری های اولیه
در باتری های اولیه واکنش الکتروشیمیایی قابل بازگشت نیست و قابل شارژ نیستند. این باتری ها بیشتر در تجهیزات باتری دار و دستگاه های درجه نظامی استفاده میشوند.
این باتری ها به گونه ای طراحی شده اند که انرژی بالایی دارند و دوام باتری در آنها زیاد است. در معرفی کامل و راهنمای انتخاب انواع باتری ها، مهم ترین نوع باتری، باتری های قلیایی هستند. به دلیل اینکه این باتری ها با محیط سازگار هستند و از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه میباشند.
دستگاه هایی که از باتری های اولیه استفاده میکنند عبارتند از:
• ساعت مچی
• سرعت سازها
• اسباب بازی های کودکان
• ردیاب حیوانات
باتری های ثانویه
تفاوت باتری های ثانویه با باتری های اولیه در واکنش الکتروشیمیایی است که در باتری های ثانویه قابل بازگشت است و میتوان گفت قابل شارژ هستند.
بر اساس ترکیب شیمیایی میتوان باتری های ثانویه را به چندین نوع دیگر دسته بندی کرد.
باتری های قابل شارژ جنس های مختلفی دارند که در ادامه آورده شده است:
• لیتیوم یون (Li-ion)
• نیکل کادمیوم (Ni-Cd)
• نیکل – هیدرید فلز (Ni-MH)
• اسید سرب
با توجه به تقسیم بندی اولیه و ثانویه و تفاوت باتری ها، در ادامه معرفی کامل و راهنمای انتخاب انواع باتری ها، برخی از مهم ترین باتری ها در هر دسته بندی را به شما معرفی خواهیم کرد.
باتری قلیایی
پرکاربرد ترین انواع جنس باتری باتری های قلیایی هستند که به دلیل کاهش زمان کار، زود به زود خالی میشوند. در دستگاه هایی که در حین استفاده به قدرت زیادی نیاز دارند یا برای راه اندازی به جریان بالایی نیاز دارند ، دوام زیادی نخواهند داشت.
باتری روی – کربن
اولین باتری های خشک تجاری روی کربن نام دارد. این باتری ها به عنوان سلول خشک نیز شناخته میشوند و توان بسیار کمی را ارائه میکنند.
باتری لیتیوم یون
قابل شارژ بودن باتری لیتیوم یونی یکی از مزایای این مدل باتری ها است؛ در این نوع باتری، یون های لیتیوم از الکترود منفی به الکترود مثبت در هنگام شارژ شدن مهاجرت میکنند. دارای وزن زیادی به نسبت سایر باتری هستند.
باتری نیکل کادمیوم
باتری نیکل کادمیوم باتری قابل شارژ است که به عنوان الکترود با استفاده از هیدروکسید اکسید نیکل و کادمیوم فلزی تولید میشود.
برای خرید باتری شارژی نیکل کادمیوم وارد صفحه مربوطه شوید.
باتری های سرب اسید
باتری های سرب اسید معمولاً بسیار بزرگ اما کم هزینه هستند. ویژگی های این باتری در کنار هزینه کم آن، این باتری را برای استفاده در کاربرد های با جریان بالا مانند برق رسانی به موتورهای استارتر اتومبیل و ذخیره سازی در منابع تغذیه برق پشتیبان قابل استفاده میکند.
کاربرد باتری ها
کاربرد باتری ها با یکدیگر متفاوت است. در ادامه معرفی کامل و راهنمای انتخاب انواع باتری ها، کاربرد انواع باتری ها را بیان میکنیم.
کاربرد باتری های نیکل متال هیدرید
• قابل جایگزین با باتری نیکل کادمیم و باتری آلکالاین
• قابل استفاده در وسایل الکترونیکی کوچک
کاربرد باتری های لیتیم یون
• قابل استفاده در ابزار توان بالا مثل اره برقی و دریل
• قابل استفاده در خودروهای برقی
• قابل استفاده در لپتاپها و تلفن همراه
کاربرد باتری نیکل کادمیم
• قابل استفاده در وسایل الکترونیکی کوچک مانند ریموت کنترل و اسباب بازی
• قابل استفاده در ابزارآلات قدرت که نیاز به توان بالا دارند
کاربرد باتری سرب اسید
• قابل استفاده در استارت وسایل نقلیه
• منبع انرژی پشتیبان در محلهایی مانند بیمارستان
• قابل استفاده در وسایل موتوری از جمله اتومبیل
معرفی کامل و راهنمای انتخاب انواع باتری ها میتواند با توجه به کاربرد مورد نظر شما، یک امر مهم و حیاتی باشد. به همین دلیل مهم است که اطلاعات لازم را در مورد آن داشته باشید. دانستن انواع جنس باتری به شما کمک میکند تا انتخاب عاقلانه تری داشته باشد. به خصوص اینکه عملکرد و ویژگی های باتری مورد نظر شما، در کارایی دستگاه مورد استفاده تاثیر بسیاری دارد.
البته باید این نکته را مد نظر داشته باشید که معرفی کامل و راهنمای انتخاب انواع باتری ها و هر کدام از آنها دارای کاربرد و ویژگی های منحصر به فرد خود است؛ بنابراین شما نمی توانید با قطعیت بگویید یک باتری بد و دیگری بهتر است و باید به کاربرد مورد نظرتان توجه کنید. توسعه و بهبود فناوری باتریها در حال حاضر در حال ادامه است. از باتریهای لیتیومی پیشرفته تا باتریهای سریعشارژ و باتریهای جدید و نوآورانه، هدف اصلی تحقیقات در این حوزه، افزایش ظرفیت ذخیرهسازی، کاهش زمان شارژ و بهبود عمر مفید باتریهاست. این پیشرفتها در صنایع مختلف از جمله خودروسازی، گجت های الکترونیکی و ذخیرهسازهای انرژی، تأثیر عمدهای خواهند داشت و به سبب اهمیت باتریها در زندگی روزمره، رویکردهای نوینی در طراحی و ساخت باتریها را ممکن میسازند.